Underground! Gyanúsan sokszor van leírva az, hogy underground!

2020. január 14. 17:00 - csubeszshuriken

Caspar Brötzmann Massaker - The Tribe (Southern Lord, 2019)

61glqlsmzyl_sl1200.jpgA katartikus áttörésekből most talán azért van kevesebb, mert túl sok minden történt a nyolcvanas években. Lemezek százai előzték meg a saját korukat, így sokszor már az is kurvára el volt játszva, ami még ma is bőven magas labda. Hogy ezt leírjam, ahhoz pedig az apropót az adta, hogy a Southern Lord Records múlthéten az összes olyan lemezt feldobta, ami náluk jelent meg tavaly. Szóval a videócsatornájukon ingyen hozzáférhető az az anyag, ami mellett újfent nem tudtam szó nélkül elmenni. A fület pedig kivételesen nem egy friss megjelenés fölött kell hegyezni, mert a trióként működő Caspar Brötzmann Massaker első lemezének megjelenési éve igazából 1987. Amikor is egy menő szaxofonos lázadó gyermeke úgy döntött, hogy saját nyelvre fordítja az aktuális trendeket, kizárólag rock és metál kliséket használva ahhoz, hogy találkozzon az amerikai noise és a berlini industrial, egy forradalmi jazz albumon. The Tribe címen. 

Talán csak a véletlen, vagy a hasonló hatások és a korszellem, de a három hónap különbséggel megjelenő legelső Rollins Band is abszolút hasonló vonalon mozog. Gyanúm szerint Henry Rollins és Caspar Brötzmann favoritja is Jim Morrison, ezért zihálják olyan fojtott hangon a monoton ringó verseket. Ének helyett viszont inkább ez a súlyosra hangolt, fura jazz és a szokatlan ütemek, amitől mindkét lemez különleges. Brötzmann gitártudása is kivételes, ahogy a kezei között a Hendrix suli sikálva szépen belesimul, a nyersen hullámzó noise rockba. Szerintem nyilvánvaló az amerikai bandák hatása, de az egész fémes, éles hangzása, ezekkel zubogó dobokkal, azért nagyon más dimenzió. Irgalmatlan ebben az újrakevert változatban is, esszenciális zenetörténelem. Amihez az apa, azaz Peter Brötzmann készített lemezborítót, de ennél hatszor elszálltabb közös albumot, csak később adtak ki. Ha nem vágod, mindkettőjüknek érdemes utánaolvasni. Az öreg manapság is az egyik legjobb tenor szaxofonos. Míg Caspar, miután ez a trió feloszlott, Page Hamilton és F.M. Einheit nagymesterekkel is csinált kollaborációs korongokat. A Caspar Brötzmann Massaker három másik lemezét a Southern Lord egyébként szintén újra kiadta. A The Tribe környékén megtalálod őket a sorban.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fmsuicide.blog.hu/api/trackback/id/tr5915409082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Underground! Gyanúsan sokszor van leírva az, hogy underground!
süti beállítások módosítása