Underground! Gyanúsan sokszor van leírva az, hogy underground!

2019. május 06. 18:00 - csubeszshuriken

DEAFKIDS - Metaprogramacao (Neurot Recordings, 2019)

a0562110264_10_1.jpgSteve Von Till mondjuk az a faszi, akinek minden elhiszek. A Neurot Recordings pedig az a kiadó, akiktől mindent megveszek. Náluk jelent meg pár hete az új DEAFKIDS lemez, méghozzá az említett Neurosis frontember személyes és lelkes ajánlásával. Szóval egyből belementem vállal, pedig tavaly mikor láttam őket élőben Prágában, egyszerre volt az egész lenyűgöző és közben valahol befogadhatatlanul sok. Elementáris erővel játszott a dobos, de abban a süvítő zajban, az állandó visszhangban, egyszerűen túlpörgött a dolog és akkor még csak a leckét adhatta fel. Az viszont egyértelmű volt, hogy a brazil triót követni kell, csak idő kellett ahhoz, hogy megérkezzen mi ez. 

Arról nem is beszélve, hogy a srácok nem csináltak még két egyforma lemezt. Mondjuk egy I Am The Sickness után az eléggé meglepett, hogy az azonos időben felvett The Upper Hand mennyire más lett. Az első album hangzása, belassulva, szörnyen eltorzulva akár a The Body duó zenéjével is simán lehetne rokon, míg az egyéb kiadványaikon meg súlyos d-beat darabol. Bár a Configuracao Do Lomento anyagon mégsem ez miatt szabadult el a pokol, mert az inkább egy kibaszott kísérlet arra nézvést, hogy mivel lehet még szanaszét baszni egy fület. Ehhez kellett az a pár effekt és a bizarr beállt atmoszféra, az őrültek zsenialitását visszatükröző, de lüktető zajmassza, ami a hallgathatóság határát horzsolgatja. 

Alapnak Motörhead hódolat, Ministry szerű durva gitárhangzással, pszichedelikus hullámok áramán átrecsegve és annak visszhangja is, valahol itt állunk most. Aztán jön ez a dobos, aki teljesen elszabadult és olyan ezúttal is, mint aki civilben még emberállat az őserdőben. Elképesztő, hogy mennyire érzi és húzza az egészet, szinte nem is lenne miről beszélni, ha nem Marian játssza fel ezt a Metaprogramacao című anyagot. Amin tizenhárom szám található, de csak csúcspontok vannak, határok nincsenek. Egyben kell meghallgatni ezt a lemezt, mert folynak rajta egymásba a masszív, szigorúan dobközpontú tételek. Archaikus, de furcsán futurisztikus víziók, amik úgy hatnak, mint az elektromos zenék. 

Megvan végig ez a primitív lüktetés, ami brazilabb a braziloknál és feketébb a feketéknél. A helyszín pedig a dzsungel, ami ma már nagyváros. A Pacto De Máscaras is egy ilyet ábrázol. Az élet tol a tömeggel előre, de a ritmussal kurvára tánc lesz belőle. A drum and bass is ilyen, totál mint a Mente Bicameral, csak hozzá lett vágva ez a beköszöngető gitár, hogy súlyt kapjon a menet, amivel tekeri a fejed. Az egyik csúcspont számomra mindenképpen ez volt, főleg mikor egyre kaotikusabban zakatolt. Nem hiszem, hogy hallottam volna hasonló megoldásokat korábban, ezek körülbelül hatvan zenei hatást kereszteztek. 

Az olyan számokhoz, mint a Raíz Negativa meg még mindig keresem a szavakat, de lehet, hogy lesznek amik később is megfogalmazhatatlanok maradnak, szóval a DEAFKIDS kísérlet továbbra is csak adja felfelé a leckét. Steve Von Till tehát nem hazudott, olyan csapatot ajánlott, akik törzsi rituáléba csapnak bárhol és bármikor, mert ezzel az új albummal az ösztönöknek szegezték magukat szerintem. Elég csak meghallgatni az Espirais Da Loucura kétszer néhány percét és nem fogod tudni azt hazudni, hogy nem mozgatott meg benned valamit, amit te ugyan nehezen találsz magadban, de ezek a dobok tudják, hogy ott van. Kíváncsi vagyok mennyi van még ebben a zenekarban. Pedig ez se kevés baszki...

 

 

Címkék: lemezek deafkids
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fmsuicide.blog.hu/api/trackback/id/tr1414811424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Underground! Gyanúsan sokszor van leírva az, hogy underground!
süti beállítások módosítása