Underground! Gyanúsan sokszor van leírva az, hogy underground!

2020. február 09. 16:00 - csubeszshuriken

Yacøpsæ - Timeo Ergo Sum (Grindtoday Records, 2019)

79479496_2489895207951574_1854856771525410816_n.jpgKurva gyors számok, sokkal lassabb számok, menő bandákkal split kiadványok és Weezer slágerekkel feldolgozáslemez, vagyis volt itt már minden. Minden, amitől ez a banda elég vegyes megítélésű lehet, de azt lehetetlen tőlük elvitatni, hogy az elmúlt harminc évben azért jó párszor odabasztak. Az Einstweilige Vernichtung és a Tanz, Grosny, Tanz... szerintem igazán lepusztult, de nagyon durva hangzású  grindcore / powerviolence albumok. Előbbit mondjuk pont a legendás Slap A Ham Records gondozta és legalább annyira őrült, mint a kibaszott amerikaiak. Akik szintén hajlamosak földrajz tanárnak öltözni a powerviolence bulikon - Spazz frontember - de a németek még ennél is furcsább fazonok, ők pedáns könyvelőknek tűntek a budapesti koncerten. 

Megszólalás szempontjából a legjobb a kétezres évek eleje, mert ott valahogy nagyjából félúton még az autentikus grindcore hangzás uralkodott, de ugyanakkor már sokkal durvább is volt, mint mondjuk az első generációs, sokszor amatőr körülmények között rögzített alapművek. A Krank Ist Normal kislemez abszolút meghatározó, ha megnézzük az európai színteret - főleg mert vastagon hatott rá az akkor legfaszább korszakát élő amerikai powerviolence - de Tanz, Grosny, Tanz... a hangzás tekintetében sokkal erősebb cucc, a teljes Yacøpsæ kollekciót tekintve is a leginkább csúcs. Ahhoz már nehéz mit hozzátenni, de új kiadványok ebben a műfajban nem is azért szoktak születni, hogy zeneileg megváltsák a világot. A Timeo Ergo Sum sem nagyon zene, inkább csak kurva zajos és geci gyors bombázás, de olyan beteg dobokkal, hogyha edzett vagy is kiakaszt. Ez ennek az új cuccnak a legnagyobb értéke és egyébként legdominánsabb része, így a gitárokat inkább csak akkor hallottam, mikor lassút játszottak, amúgy jó vastagon - mint a sludge lemezeken - szólnak. Szóval abszolút érdemes nekifeszülni az albumnak, meg persze megvenni azt a három kiadó valamelyikétől. A fizikai formátumokhoz és terjesztéshez támogatást ezúttal a F.O.A.D. Records, Grindtoday Records és az Abusive Noise Tapes adott. Utóbbi kettőnél kazettán jött ki a cuccos. 

Címkék: lemezek yacøpsæ
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fmsuicide.blog.hu/api/trackback/id/tr9615466376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Underground! Gyanúsan sokszor van leírva az, hogy underground!
süti beállítások módosítása