Underground! Gyanúsan sokszor van leírva az, hogy underground!

2020. július 06. 18:00 - csubeszshuriken

Vile Creature - Glory, Glory! Apathy Took Helm! (Prosthetic Records, 2020)

a4014851458_10.jpgSüt a nap, végre már nyár van, de a varjak az ablak alatt vészjóslóan kárognak. Ezeknek az okos dögevőknek különben nagyon súlyos hangjuk van, ami frankón mintha azt üzenné, hogy hamarosan vége van. A kérdés, hogy meddig vagyunk meg amúgy is mindig ott recseg a tudat alatt. Egy barátom, aki nagyjából egy éve, hogy meghalt írt egy szöveget az elmúlásról, pedig akkor még nem is tudta, hogy beteg. Elég sokat gondoltam mostanában én is erre, hogy miért mindig és miért pont az ilyen súlyos zene, tele szenvedéssel a létezés hátterében, a halál szagát és szelét leginkább a szőrén ülve meg. Érezni közelebbről, hogy az élet mennyire kegyetlen. Talán, mint a szamurájok is régen, akik békét kötöttek a halállal és nem kellett többé félniük, mert mikor találkoztak, az csak találkozás volt egy régi baráttal. Újabb utazások kezdete a halállal, oda viszont már nem viszel csomagokat.  A Glory, Glory! Apathy Took Helm! a Vile Creature harmadik albuma.  

Engem egyébként simán átbasztak, mert az egyik fele videók formájában már kint volt az anyagnak és azok alapján azt gondoltam, hogy a poszt-metal felé indultak el. Így egyben meghallgatva az egészet viszont egy igazán lehangoló, lassan mozgó, nehéz monstrum ez, minden porcelánlelket nagyon finoman kibelez. Az első percekben kajak Primitive Man, csak acsargó black metal énekkel és tipikusabb doom riffekkel.

A duó mindkét hangja tök veszett, közben meg a hangulatfestéshez is kurva jól értenek. Az éteri, kivárásos téma megy, alattomos a kivéreztetés. Az első két szám után viszont változatos, mindenhova sikerült csempészni dallamokat, amik a lemez második felén a tiszta női vokálokkal még inkább hangzatosak és formálják a lemez hangulatát. Az alászállás ás emelkedettség kontrasztja itt tényleg poszt-metál, de érezni az olyan énekesek hatását is, mint Jarboe. Ettől másabb, mint a második album. Nagyon nehezen hallgatok meg mostanában bármit, ami új, de ez a lemez valóban megfogott. A szenvedésből kivezető út vegytisztán felragyog. Pokoli katarzissal igyekszik átvezetni a kapun. A videók is színvonalasak, nagyon!

  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fmsuicide.blog.hu/api/trackback/id/tr3015985232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Underground! Gyanúsan sokszor van leírva az, hogy underground!
süti beállítások módosítása