Underground! Gyanúsan sokszor van leírva az, hogy underground!

2020. január 19. 14:00 - csubeszshuriken

Se Istenek, Se Urak - Dokumentumfilm az anarchizmus történetéről magyar felirattal

c50770bb3887345cfef656bdfe510654ae9ab0894a6f537eecc66f6c100bbe13.jpgTavalyelőtt láttam, hogy a Catharsis zenekar pólók helyett újságokat és könyveket árul a koncerten, szerintem ez a hozzáállás az etalon. Eredetileg azt terveztem, hogy itt is lesz mindenféle tartalom, de minthogy a zenére vagyok rászűkülve, nehezen töröm át ennek a betegségnek a határait. Nyugtatni viszont tudom magam, hogy a zenéhez máshogy úgy sem lehet, csak érzelmi oldalról közelíteni, ez pedig önmagában is komoly mennyiségű értéket közvetít. Viszont itt van ez a kétrészes dokumentumfilm, melyhez ősszel az AnotherFilm jóvoltából magyar felirat is készült, gondoltam itt is megosztom. Az anarchizmus történetét átfogó francia alkotás elég sok máig lezáratlan kérdést felvet, de mindezek közepében a legfontosabb gondolat az alap marad. "Amikor a kormány megsérti a nép jogait, a lázadás a legszentebb jog és egyben alapvetőbb kötelesség."

A történelmi események tükrében is érdekes volt látni azt a dilemmát, hogy az erőszak útján, vagy a következetes szervezkedés eszközeivel eredményesebb a változtatásokra tett kísérlet. A film alapján Hamvas Bélának alapvetően igaza volt, mert a forradalmár is az emberi természettől meghangolt, így az ideákon túl is hajlamos azokat a hibákat elkövetni, amik kioltják a fényt a cél felé vezető úton. Abban a kegyetlen ellenszélben, amit a szabadságért kell vívni, mert a rögzültségeket egyéni és társadalmi szintem sem tudjuk még levetkőzni. A legtöbb esetben a kapitalizmus áldozatai a kapitalizmus támogatói is egyben. Ez a paradoxon a filmben is jól kikockázott orosz történetben is kirajzolódik, hogy az Ördögök című könyvben Dosztojevszkij által remekül bemutatott osztályok és hierarchia a forradalom után szinte azonnal visszarendeződik, csupán bolsevik vezetéssel és mítosszal helyettesítve a cári rendet. Spanyolország hasonló okokból, de szintén elveszett, mert maguk a reformisták is féltették a régi rendet. Mindig ugyanaz történik. Pontosan, mint ahogy nálunk is. Vagy akár jelenleg is Rojava államban - a kurdok lakta észak-szír területeken - mert ha igazságosat és jobbat akarsz, az ellenségek a fejed felett összefognak és eltaposnak. Az úgymond szabad nyugat még soha nem segített semmilyen forradalomnak, de nyújtott kezet Hitlernek és Sztálinnak is. Az igazság a világ egyik végén sem létezik, de szolgának és mindenhatónak sokan szívesen jelentkeznek. Aki ebbe a rendszerbe belekavar, az piszok gyorsan megölik. 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fmsuicide.blog.hu/api/trackback/id/tr1415416754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Underground! Gyanúsan sokszor van leírva az, hogy underground!
süti beállítások módosítása