Underground! Gyanúsan sokszor van leírva az, hogy underground!

2018. december 11. 19:00 - csubeszshuriken

Még egy nagy visszatérés - Harminc év után új Axegrinder

fb-347266-axegrinder-satori.jpgMég egy nagy visszatérés? Legyen inkább kérdés, mert valóban az. Méghozzá abszolút jogos, ha több mint huszonöt év után tér vissza egy crust zenekar. Mondjuk, mint az Amebix hat évvel ezelőtt szintén hosszú kihagyás után, de ők azért elég jól. A Sonic Mass lemez szerintem ugyanis olyan amilyennek lennie kell, talán ez is indította el azt a folyamatot, minek következtében aztán más crust bandák is reaktiválták magukat. Mint a Sacrilege és a Deviated Instinct is. Meg legutóbb az Axegrinder

Egészen pontosan három éve, de amibe akkor belecsaptak, végül idén nyáron sűrűsödött új lemezzé. Ami  olyan szépen csendben jött ki, hogy észre se vettem. Nagy beszélgetések nem voltak róla és hogy őszinte legyek én sem voltam biztos benne, hogy érdemes lesz írni róla. Aztán meghallgattam és arra jutottam, hogy azért ez mégiscsak az Axegrinder baszki.  A nyolcvanas évek nagy crust /stenchcore bandáinak egyike, akiknek egyetlen megjelent nagylemeze The Rise of the Serpent Men címen az egyik legnagyobb klasszikus a műfajban. Tökéletes lemez, amit nem is követett újabb és az Axegrinder legenda a brit punkok pinceklubjaiból nem jött feljebb soha. Most azonban meg van bolygatva a sírboltozat és nem könnyű állást foglalni az ügy végett. 

Egyrészről ugyanis abszolút tiszteletre méltó, hogy ha már elővették magukat a szekrényből és tolják élőben is, legalább frissítettek vért és írtak egy komplett új anyagot. Ugyanaz a szerzőpáros Trev és Steve, akik ezek szerint nem akartak szimplán a múltból élni. Másrészről viszont az a múlt ott van és az említett lemezzel nagyon magasra van rakva a léc még akkor is, ha senki se várhatja egy zenekartól ugyanazt, amit harminc éve nyomtak. Mégis óhatatlanul is így került az új cucc a mérlegre. De frankó, hogy meg sem próbálták azt eljátszani azt, ami akkor volt. Inkább fogták a klasszikus stílusjegyeket, gitárhangzást és csináltak valami egészen mást. A Satori ugyanis egy kajak modern lemez, bár beismerem szörnyű ez a szó a egy zenével kapcsolatban. Mégsem tudnám máshogy leírni.

ce929b00-b9df-0136-bb6c-5a5ece8593f0.jpg

A tisztább hangzás, tiszta ének a billentyű betétekkel és a női vokálokkal, mind ehhez a béna szóhoz vezetnek. Sőt, szerintem a borító is ezt sugallja. A gótikus, himnikus középtempók aktualizálva lettek és illeszkedik az egész a huszonegyedik század hangulatához, talán időben még előttünk is jár. Érzésre cyberpunk az Axegrinder tipikus stílusjegyeivel. A Satori tehát korántsem olyan rossz, mint amennyire féltem a csalódástól. Több penge tétel van a lemezen, az első három szám és köztük Rain című klippes nóta például rohadt jó. Kellett pár hallgatás, hogy el tudjak vonatkoztatni, de aztán elkezdett működni a dolog. Ilyen nótákba egyszerűen nem kell több. Tetszik, hogy refrén központúak a dalok és a női vokàlok is faszán árnyalják a képet. A kép pedig természetesen jó sötét. 

Az első három dal után pedig az utolsó kettő húzott még be. A Too Far From Home hét epikus percében a crust legfontosabb gyökerei ütnek vissza - Killing Joke - a nyolcvanas évek iszonyat fontos volt az angoloknál is. Szóval az album a felére azonnal igent mondtam. A másik felével még barátkozom. Meg persze azt is gondoltam, lehet elég lett volna egy ep, és akkor tudnám állítani, hogy kibaszott erős anyag, így viszont lett olyan rész, ami most még tölteléknek tűnik. Mégsem nevezném csalódásnak, sőt, ha már említettem a Deviated Instinct nevét és írtam pár hete a kislemezükről, nos ez azt a cuccot magasan veri szerintem. Kell ízlelgetni, fent van egyébként az egész, de kalózban, így akit érdekel utána megy. A videót viszont itt hagyom, az úgy is odavezet a nagyobb falathoz. Kíváncsi lennék amúgy ki mit mond. Részemről butaság lett volna egyből pálcát törni felettük. Flott kis metál lemezt pattintottak össze az öreg punkok a Rise Above Records gondozásában...

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fmsuicide.blog.hu/api/trackback/id/tr9114470044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Underground! Gyanúsan sokszor van leírva az, hogy underground!
süti beállítások módosítása