Underground! Gyanúsan sokszor van leírva az, hogy underground!

2019. augusztus 27. 19:00 - csubeszshuriken

Greenmachine - Mountains of Madness (Daymare Recordings, 2019)

dymc-319_2000x.jpgLehet ugyanazon családfa két erős ága, még sincs túl sűrűn a Kyuss és az Eyehategod egy lapon emlegetve. A Greenmachine kapcsán viszont muszáj keresztbe varrni ezt a két külön szálat, mert hatások tekintetében a japánoknál ugyanis így született új doom fattyú. Valamikor a kilencvenes évek közepén és a Church of Misery meg a Boris harmadik testvéreként, összehozva ezzel egy durván lehangoló, súlyos helyi színteret. Minek történetéhez a Greenmachine hozzátett három fasza lemezt, aztán kihagytak tizenöt évet és most írtak megint egyet. A negyedik tehát a Mountains of Madness lett. 

Fojtogató gitárhúrok és a pedálokba tiport keserű nihil, vagyis biztos, hogy a Greenmachine zenéje akkor lesz komfortos, ha úgy hallgatod, mint egy kóbor állat. Egyedül poroszkálva a hajnalködben, amit éppen tűz emészt egy olyan vidéken, ahol ölben még soha nem ült senki. Ilyesmi hangulatoknál ez ugyanis nem lesz könnyebb. Bár a nyitó The Haunter, pont mint a Motörhead, egy fasza rock and roll témával rúgja be az ajtót, de attól, hogy van bőven lendület, áldozatból és szarból még nem lesz kevesebb. Mert jön a The Man in the Road és ráerősít, hogy rohadt egy élet ez. Amihez jól passzol ez a koszlott, ismerős, sufni sludge hangzás, megpakolva a sajátos japán punk-metál alapokkal, amit a dobok miatt hallani ki a legjobban. Ezért lett a Golgotha az egyik kedvencem, de a gitár végett a Thin Ice sem lett kevesebb, mert az is durván leharcol. A Chain of Wrath meg bekarcol, mert először málhákkal jól megpakol, aztán a váltás után meg epikus, mint valami sírvirág, nekem meg túl közel voltak, akik mostanában meghaltak. Aztán ez villant be megint, az utolsó instrumentális tételnél is, aminek stílusosan Silent Prayer lett a címe és a címnek megfelelő lett az íze. 

Alapokból építkeztek, de nem mondanám, hogy sztenderd album lett, mert érzésben simán megvan a cucc súlya, más meg nem hiszem, hogy nagyon számítana. A Greenmachine kitart a klasszikus sludge hangzás mellett, szóval úgy fest, hogy ők is a rock and roll áldozatai lettek, mert ez lett az a kút, amibe végleg belestek. Vagyis mindent a punknak és a bluesnak köszönhettek, meg a hallhatatlan Black Sabbath lemezeknek. A recept tehát nem túl bonyolult, csak simán és vegytisztán antiszociális. Öreg erősítőkkel, kurva jó énekkel, kívül mindenen! Egy nincstelen világban, az őrület hegyein, ahol van úgy, hogy nincs tovább...

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fmsuicide.blog.hu/api/trackback/id/tr6115027268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Underground! Gyanúsan sokszor van leírva az, hogy underground!
süti beállítások módosítása