Underground! Gyanúsan sokszor van leírva az, hogy underground!

2020. február 25. 19:00 - csubeszshuriken

Raspberry Bulbs - Before The Age Of Mirrors (Relapse Records, 2020)

a4279676239_10.jpgAkkoriban lehetetlen szabású farmerek voltak, ilyen iskolába járós, jófiús, kibaszott vasárnapi viseletek. Szóval inkább fogtuk az oldalt csíkos szűk mackónadrágot, alul beletűrtük a teniszzokniba, felül halálfejes ujjatlanban, meg temperával teleirkált műbőrdzsekiben. Az intézetiből kiszökdöső haverjaimmal pont úgy néztünk ki, mint egy orosz mintára felhúzott lakótelep gyerekfejű ördögfiókái. Egyfolytában a pincékben bujkáltunk, ott volt lent a klubunk és olyan agyonmásolt metál meg punk kazettákat hallgattunk, amin az sem volt mindig tisztázott, hogy ki a tököm nyomja az adott számot. Súgott, sistergett, kalapált, reszeltek és valaki üvöltött, mint az állat. Ennyi volt a lényeg. 

A bandákról még képeket sem igazán láttunk, szóval mikor unatkoztunk, videókat is magunknak forgattunk, de szerintem kurva kreatívak voltunk. A tenyerünkbe ragasztót nyomtunk, megnyújtottuk és varázsoltunk a sötétben, abban a két pillanatban, míg le nem égett. Meg volt egy lopott, vörös fényű szirénánk talán valami szemeteskocsiról, ami nem forgott és csak az egyik irányba világított. Mi meg beraktuk a sarokba, beállítottunk valakit a fénykörbe, csöves kazetta be és miközben üvöltött a zene, mi fura grimaszokkal kiváltunk a sötétből, hogy aki ott áll tényleg átélje, hogy a démonok dühöngenek. A legdurvább viszont nem ez volt, hanem amikor valaki rászart az iskolából lopott írásvetítőre és a falon az elkent szar képe  volt az egyetlen fény a pincében, ahol épp a szomszéd lányokkal üvegeztünk. Tizenkét évesen már majdnem vége volt a világnak.

 Innen hát a Raspberry Bulbs imádat! A Nature Tries Again és a Deformed Worship lemezek is pont úgy szóltak, mint azok a misztikus, kaotikus szarok gyerekkoromban, amik megmentegették a lelkemet a pincében attól, ami odafent volt. Az erőszak sokkal jobb a punkban, mint a valóságban, de nyilván a két dolognak elég sok köze van egymáshoz. Ahogy az emlegetett első két lemez is valóságos förtelem, ahogy aljas módon belemegy a punk metál mocsokba. Hangzásban szerintem nincsen lejjebb, tényleg okádék parasztba nyomták a szennyet. 

Aztán jött a nagyobb kiadó, màr a Relapse Records gondozta az új anyagot és épp ezért az egyik szemem sír a màsik nevet, mert a jobb hangzással abból a gennyes és amatőr agresszióból valamennyi elveszett. Viszont így meg kicsit olyan lett, mint az Okkultokrati, ami azt is jelenti, hogy hosszabbak és kidolgozottabbak a szàmok, meg valahogy több benne a poszt-hardcore. Én azt is imàdtam, mikor lassabb lett a Darkthrone, mert az ilyesfajta mocsok mindig is kéjesebb volt, hogyha beléd baszta a középtempót. A lemez csúcspontjai viszont még ennél is kicsit lassabbak - Spitting from on High, Midnight Line - mint a csatornapatkányok araszolnak, ezekkel a szanaszét torzított dallamokkal, amik az angol bicskáspunk bandákra emlékeztetnek. A Doggerel a màsik kedvenc, mert az is ilyen kegyetlen, pedig valójában egy poszt-punk himnusz, ami olyan, mintha bedrogozva művészkedne a Venom. Before the Age of Mirrors címmel tehát egy elég vegyes anyag lett és tulajdonképpen azt is teljesen megértem, hogy ki kellett  ezt próbàlni ezzel a kicsit jobb  hangzàssal is, de azért ìgy sem lett egy Judas Priest. Inkàbb Judas Iscariot, Fugazi, Darkthrone és Cop Shoot Cop keverék, ha a hatásokat kéne mondanom. A változatosságot pedig a négy Interlude instrumentális is fokozza, miközben újra és újra belegázolnak a mocsokba. Tényleg keserves egy banda. Ez pedig már a negyedik lemez. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fmsuicide.blog.hu/api/trackback/id/tr1715490258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Underground! Gyanúsan sokszor van leírva az, hogy underground!
süti beállítások módosítása