Underground! Gyanúsan sokszor van leírva az, hogy underground!

2020. január 01. 18:00 - csubeszshuriken

Ma 23 évvel ezelőtt halt meg Townes Van Zandt...

30tbillybyriverfulsz-1014x1024-cropped-1551362150-640x426.jpgAz év végén Lemmy, az év elején David Bowie. Két kivételes dalszerző és egyéniség, akikről ezekben a napokban sokan megemlékezünk. A zenetörténelemben azonban van még pár tag, köztünk például Townes Van Zandt, aki szintén átesett a rock and roll betegség minden fázisán és ezzel együtt is tökéletes életművet hagyott ránk. A fent említett ikonokkal ellentétben Van Zandt viszont sosem lett rocksztár, maradt mindig az a magányos, lelakott fazon, aki country zenét tol egy lakókocsiból. A dalait talán én sem ismerem meg soha, ha Scott Kelly, Mike Scheidt és Nate Hall az interjúkban nem állítja róla, hogy a világ egyik legnagyobb alkotója. A korai személyiségzavarok és pszichiátriai kezelések után jött az alkohol és a drogok, az ezekkel való küzdelem kísérte végig az egész életét, ami 1997 január elsején ért véget.

Egyszerű, de nagyon mély dalok és balladák, melyekből csak a végtelen szomorúság árad. Huszonhat éven át, összesen tíz lemezt készített, mielőtt elment. 1983 előtt szinte senki nem is ismerte, több figyelmet csak azután kapott, hogy Willie Nelson is játszani kezdte az egyik dalát. A közeli múltban pedig Scott Kelly és barátai is feldolgoztak néhány Van Zandt klasszikust - dupla lemezen jelent meg - ezzel tisztelve meg a texasi énekes legendáját. Szóval itt hagyom ezt az összeállítást lejjebb, közte az egyik kedvenc interjúrészletemmel, amiben szívszaggató egyszerűséggel jön le, hogy Townes milyen arc volt és miért ennyire sötétek, elborultak a szövegei.  

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fmsuicide.blog.hu/api/trackback/id/tr6515379212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Underground! Gyanúsan sokszor van leírva az, hogy underground!
süti beállítások módosítása