Underground! Gyanúsan sokszor van leírva az, hogy underground!

2019. november 19. 19:00 - csubeszshuriken

Moor Mother - Analog Fluids of Sonic Black Holes (Don Giovanni Records, 2019)

a3357508316_10.jpgKörülnéztem egy kicsit és nem találtam magyar nyelvű cikket, de ezen végül is nem lepődtem meg. Nem könnyű kapcsolódni ehhez a nagyon nehéz afroamerikai lélekhez, mert mi innen egy csomó mindent nem értünk. A Moor Mother művésznéven alkotó Camae Ayewa ugyanis elsősorban költőnő és a hangok csak a néger szellem tiltakozásának elbeszéléseit ölelik, ringatják, fokozzák, korántsem könnyen emészthető hangulatokkal. Ez a csaj ugyanis Gil Scott-Heron felől jön, de ma már tuti, hogy Death Grips lemezeket is hallgat. Az új albumon sincs nyoma semmilyen kompromisszumnak, mert az Analog Fluids of Sonic Black Holes is fátyolos, misztikus, politikus és letaglózó alkotás, egy belső ország peremvidékéről. 

A végletekig kísérletező, de ebben a zenében alapvetően az a jó, hogy miután mindent megcsináltak vele is abszolút zene marad. Neurotikus belsőzene. A súlyos szavak mögött elektronikus zaj és robaj. Don't Die. A mindenből inkább semmit, de azt sokkal több dobbal. Black Flight. Vagy azokkal a szavakkal, amik a vérből jönnek és a vénákon át a szívig vezetnek, ami lehet, hogy hamarosan felrobban. The Myth Hold Weight. Szubbasszus és gospel az alapzajban, tehát a Private Silence sincsen rendben, Reef the Lost Cause is szétszed a szövegben. Lehetne ez minimalista hip-hop is, csak minden sokkal jobban torzít, meg az LA92 című számban is sokkal jobban ordít, de nekem nagyon tetszett. Annyira talán nem is véletlen a noise keresztmetszet, hiszen Moor Mother a saját lemezei mellett nem rég egy olyan projektben is részt vett - Zonal - ahol Kevin Martin és Justin K. Broadrick pakolta az ütemet. 

Ez a harmadik saját lemez is abszolút üzenet és nem kevés művészet. A célra tartott szövegek miatt pedig valahol nagyon punk is, meg már csak azért is, mert ennyire futurisztikus és formabontó. Organikus spoken-word, szabad és horror jazz, leginkább filozófia. Szóval a Shadowgrams és a Passing of Time szövege mellett se menj el, ha behúzott és érdekel. A csajtól minden interjú kötelező, mert okos dolgokról beszélő fotós és aktivista. Is.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fmsuicide.blog.hu/api/trackback/id/tr8015314440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Underground! Gyanúsan sokszor van leírva az, hogy underground!
süti beállítások módosítása